Správny výber elektrického vozíka a jeho bezpečné používanie.

23.12.2016 00:00

 

Elektrovozíky sú vhodné dopravné prostriedky nielen pre seniorov, ale pre každého kto má problémy z pohybom alebo potrebuje jednoduchý a spoľahlivý dopravný prostriedok.

 

Pri výbere elektrického vozíka je dôležité si správne vybrať. Základným faktorom je, kde sa bude daný vozík používať a kde bude uskladnený.

V prípade, že bývate v obytnom dome (paneláku) sú vhodné menšie vozíky, ktoré sa zmestia do výťahu, predsiene.

V prípade, že bývate v rodinnom dome a priestory na uskladnenie mate vhodné, určite odporúčame väčší vozík, ktorý je komfortnejší pri jazde, je vybavený odpružením a ma väčšie kolesá, teda lepšiu priechodnosť cez nerovnosti aj terén.



Elektrické vozíky, takzvané Mobility scootre, môžeme rozdeliť na základné 3 skupiny:

1. Malé alebo min i vozíky

Najlepšia voľba pre osoby, ktoré radi cestujú. Ľahko sa skladá a je kompaktný. Zariadenie je mimoriadne ľahké a ľahko sa prenáša. Vďaka zabudovanej batérie si môžete skúter zobrať so sebou aj na lietadlo, alebo do kufra osobného auta.  Vhodné na vnútorné aj vonkajšie používanie.

Shoprider_gk9

 

2. Stredné vozíky

Tento skúter je vhodný pre vonkajšie použitie. Je robustný a odolný, ideálny do terénu na štrkové a nespevnené chodníky a na prekonanie iných prírodných bariér. V interiéri je málokedy používaný, keďže je oveľa väčší ak ostatné modely. Disponuje širokými kolesami, ktoré uľahčia jazdu v strmých prevýšeniach aj na tráve.

Shoprider_shovering_erika

 

3. Veľké vozíky

Tento skúter je ideálny pre osoby s vyššou váhou, ktoré majú ťažkosti pri pohybe. Je vhodný na použitie v exteriéri a je oveľa ťažší ako ostatné modely, ale disponuje vysokým výkonom aj rýchlosťou.

Shoprider_big_tomko

 

Používanie elektrických vozíkov Vám pomôže dostať sa z domu, navštíviť susedov alebo ísť na nákup.  Hlavnou výhodou elektrických vozíkov je možnosť prekonávať väčšie vzdialenosti, aké by sme chôdzou nezvládli. Využívanie vozíkov mimo vášho domova sa môže zdať na prvý pohľad čudné, ale verte mi, je to jednoduchšie ako sa zdá a po niekoľkých jazdách si zvyknete na používanie.

Pred tým ako sa však vydáte na prvú samostatnú jazdu, uistite sa, že poznáte riadenie vozíka, nastavenie rýchlosti, zapnutie svetiel a výstražný klaksón. Pri každom odovzdávaní vozíka Vás však dôkladne zaškolíme na jeho používanie. Prečítajte si aj návod na použitie, kde sú popísané možnosti používania vozíka aj v teréne.  Niektore väčšie vozíky, ako napríklad Shoprider Jakub, Elektra 7000 alebo Biswift sú vhodné aj na jazdy po členitom teréne ako sú záhrady, lúky a nespevnené cesty, tieto si už však vyžadujú skúsenosti s používaním vozíka na rovných cestách. 

Pred jazdou vždy skontrolujete stav batérií a na dlhšiu cestu vyrazte iba ak máte doplnené batérie. V prípade kratšej cesty nie je nutné vždy dobíjať batérie, dojazd na jedno nabitie sa pohybuje od  15 - 30 km vzávislosti od typu vozíka, hmotnosti používateľa a terénu.

 

Elektrický vozík na ceste

 

 

Pri jazde po mestách sa často stretávame stým, že chodníky a prechody nie sú bezbariérové. Najčastejšími prekážkami sú obrubníky. Stredné a veľké elektro vozíky si s nimi poradia a dokážu cez bežné obrubníky bezproblémov prejsť.  Dôležité je pri prejazde vozík nasmerovať kolmo na prekážku, znížiť rýchlosť a pomaly, ale plynule prejsť. To isté platí pri schádzaní.

 

Pri jazde na cestných komunikáciach je nutné dodržiavať všetky pravidlá cestnej premávky.

 

Medzi hlavné zásady bezpečného používania elektrických vozíkov patrí pravidlo: Vidieť a byť videný !  Preto je dôležité vždy sledovať cestnú premávku okolo nás a mať zapnuté svetlá na vozíku. Dodatočné reflexné prvky ako použitie reflexnej vesty na sedadle sa odporúča. Preto každý vozík dodávave aj s dodatočnými svetelnými odrazovými prvkami. Je to kvôli vašej bezpečnosti.

 

Elektrické vozíky je možné používať aj vo vnútorných priestoroch úradov alebo predajní, nakoľko sú kvalifikované ake elektrický invalidný vozík.  Je však potrebné používať ich velmi opatrne a brať ohľad aj na ostatných okol nás. Vo vnútorných priestoroch vždy jazdite len s MINIMÁLNOU rýchlosťou.

 

Keď ste sa vrátili z jazdy skontroluje stav batériií, v prípade že kontrolór stavu ukazuje hodnotu menej ako 50% alebo je uz v oranžovom alebo červenom políčku odporúčame vozík napojiť na nabíjačku.

Pred tým ako vystúpite a odložíte svoj elektrický vozík, vždy sa uistite či je vypnutý a vyberte kľúč zo zapaľovania.

 

Prajeme Vám šťastnú a bezpečnú jazdu na Vašom elektrickom vozíku.

 

Srandovny elektrovozík

 

V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať aj telefonicky:  0902 109 133   alebo emailom:  elektro.voziky@gmail.com

 

www.shoprider.sk

www.elektrovozíky.sk

 


Kontakt

Elektro vozíky

Šípková 35
048 01 Rožňava
www.elektrovoziky.sk

+421 944 449 610
+421 902 109 133