Dopad karantenných opatrení na seniorov a imobilných ľudí -- doporučenia

13.12.2020 00:00

Aké sú dopady pandémie na  ľudí na Slovensku? 

Pandémia koronavírusu na Slovensko dorazila už v marci 2020. Od tej doby zasiahla nielen naše zdravotníctvo, ekonomiku a hospodárstvo, ale aj naše životy - životy bežných ľudí.

 

„Zníženie platu sa najviac prejavilo v skupine manuálne pracujúcich a v skupine podnikateľov, živnostníkov. Vekovo boli z tohto pohľadu najviac zasiahnutí ľudia vo veku medzi 45-54 rokov. Podobné výsledky ukázal prieskum aj pre ďalšie dôsledky koronakrízy – nevyplatené odmeny či zníženie pracovného času,“ vysvetľuje výsledky prieskumu Martin Slosiarik, šéf agentúry Focus.

 

Ako sú na tom seniori a telesne postihnutí ?

 

Súčasný krízový stav v súvislosti s vírusom COVID-19 núti najmä generáciu starších zostať čo najviac doma.

Na základe dostupných informácií a poznatkov u seniorov a ľudí akéhokoľvek veku, ktorí majú vážne zdravotné ťažkosti (ochorenie srdca, pľúc alebo cukrovka) existuje väčšie riziko vzniku závažnejších komplikácií spôsobených ochorením COVID-19. Taktiež sú viac ohrození tí, ktorí žijú zariadeniach dlhodobej starostlivosti.

 

Čo môžete urobiť pre zníženie rizika ochorenia COVID-19:

  • Ak je to možné, zostaňte doma

  • Často si umývajte ruky

  • Vykonávajte každodenné činnosti tak, aby ste medzi sebou a ostatnými dodržiavali vzdialenosť aspoň 2 metre

  • Obchody navštevujte v odporúčanom čase vymedzenom pre osoby nad 65 rokov

  • Noste na verejnosti rúško

 

Toto sú postupy Ústavu verejného zdravotníctva, je potrebne ich dodržiavať.

 

 

V období izolácie a karantény starší ľudia potrebujú bezpečný prístup k potravinám, liekom, financiám, zdravotnej a sociálnej starostlivosti.

Starší ľudia sú často závislí od podpory zo strany komunít a opatrovateľov pri udržiavaní každodennej rutiny, aktívneho života a v prístupe k výživnej a vyváženej strave. A hlavne dlhodobé zaťaženie, nadchádzajúce Vianočné sviatky môžu ovplyvniť stav ľudí. je preto dôležité udržiavať kontakt. Keď už nie osobne tak aspon telefonicky alebo prostredníctvom internetu. Veľmi to poteši a spríjemní dobu tejto izolácie.

Nezabúdajme na seniorov a hendikepovaných ľudí v našom okolí a oslavme ich a pomôžme aspoň s nákupom prípadne dopravou.

Jazda na elektrickom vozíku sa považuje za bezpečný spôsob prepravy pre seniorov pri dodržiavaní odstupu. Ako v prípade nákupu, alebo navšteve u lekára sa takto seniori môzu vyhnúť kontaktom s ďalšími osobami v MHD, alebo pri jazde Taxikom. Už len samotná cesta na vozíku po obci je prospešná, čerstvý vzduch, sociálny kontakt a hlavne príjemná jazda na elektrickom vozíku.

Želáme každému hlavne veľa zdravia a pokoja do života, aby sme spolu zvládli túto situáciu. A už čoskoro sa vrátili do normálneho života.

 

S pozdravom

Elektro vozíky Rožňava

 

 

 

 

 

Kontakt

Elektro vozíky

Šípková 35
048 01 Rožňava
www.elektrovoziky.sk

+421 944 449 610
+421 902 109 133